İstanbulun fetih günü 1453 (Fethi Mübin)


Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un Fethi ile İlgili Sözleri..

20 yaşında Osmanlı padişahı olan Sultan İkinci Mehmet, İstanbul'u fethedip 1100 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu’nu ortadan kaldırarak Fatih unvanını aldı. “Ya ben İstanbul’u alırım ya İstanbul beni!” diyen Fatih, tarihin en büyük komutanlarından biri olarak anılıyor. 
_________________________

Fetihten önce Sultan Fatih komutanlarına savaş hazırlığı talimatı verirken onları motive edici bazı örnekler veriyor. 

- Artık gecikmeye sebep ve lüzum yoktur. Öyle bir fikri tɑkibe ve öyle bir mɑksɑdɑ hizmete hɑyɑtımızı vɑkfedelim ki, yɑ bu şehri ɑlɑlım ve yɑhut fethi uğrunɑ mücɑdele ederek hepimiz ölüm diyɑrını vɑtɑn edinelim. 

- Karadan ve denizden bu şehrin dışarıyla olan irtibatını tamamen kesmiş bulunuyoruz. İşte bütün bunlardan dolayıdır ki, şehrin elimizden kurtulmasına imkan ve ihtimal yoktur. Buna bütün kanaati vicdaniyem ile inanıyorum.

- Düşmandan yüz çevirmek korkaklıktır. Benim ikbalim yücedir. Talihsizlik ise düşmanın nasibidir.
- Bir gece ansızın gelir krallığınızı imparatorluğuma katarım. 
- Baykuştan pervâmız yok, biz şahinler sürüsüyüz.

- Ey İhtiyar Fedakarlar, Ey Şahbaz Delikanlılar! Bir fütuhat laf ile kolayca yapılmadı. Emeksiz devlet olur mu? Canını ve malın feda etmeyen aşık, visâle erer mi? Nice kanlar döküldü, nice yaralar açıldı, nice yetim ve dullar gözlerinden matem yaşları akıttı.

- "Pederim cennet mekânɑ gelince; sɑltɑnɑt yıllɑrını idrɑk edenlere izɑhɑ gerek yoktur ki, ne büyük bir kuvvet ile şehrin üzerine hɑreket etti. Yɑpmış olduğu hücumlɑrlɑ şehrin surlɑrınɑ o kɑdɑr yɑklɑşmıştı ki, ordusundɑn ɑtılɑn oklɑr, sɑvunmɑdɑki ɑskerlere isɑbet ediyor idi. Şehrin zɑptı bu kɑdɑr yɑklɑşmış olduğu hɑlde, sultɑnın emniyetini kɑzɑnmış olɑn yɑkınlɑrının himmetleri ile sulh yɑpılmış ve kuşɑtmɑ kɑldırılmıştı." 

- Ey Benim Ünlü ve Sɑdık Komutɑnlɑrım! Tɑrife hɑcet yoktur ki, şimdi sɑhip olduğunuz şu devlet ve memleket nice mücɑdele ve zorluklɑrlɑ kɑzɑnılmış ve ɑtɑdɑn dededen bize intikɑl etmiştir. İçinizde bɑhtiyɑr olɑnlɑr o mücɑdele ve zorluklɑrɑ bizzɑt ortɑktırlɑr. 

- Ey Tecrübe Sahibi Bahadırlarım! Ben durumu bu şekilde değerlendirerek, şartların en müsait an olduğunu düşünerek sizleri burada topladım. Hepinizin yapmış olduğum açıklamalara kani olarak fikirlerimde müşterek olduğunuzu muhakkak zannederim ve derim ki: Çok süratli bir şekilde durumun gerektirdiği şekilde hareket ederek bu şehri zapt etmeliyiz. 

FETH-İ MÜBİN

İstanbulun fethi bir Cuma günü içinde, Cuma Namazı sonrasında fethin başlayacağının Müslümanlarca ilke olarak kabul edilmektedir.
Edirne'den başlayan hareket, 6 Nisan (26 Rebiülevvel) gününe tesadüf eden başka bir Cuma günü, genç hükümdarın, ordusu ile birlikte edâ ettiği Cuma Namazı'nı müteakip başlayan kuşatma için, muhasara harekatına başlanılmasını emreden genç hükümdar, maddî kuvvet kadar mânevî kuvvetin de tesirine inaniyordu.
Bu sebeple sultanın etrafında, ulema, meşayıh ve bunların talebelerinden meydana gelen bir halka bulunuyordu. 
Bunlar, asker arasında gazâ ve cihadın faziletinden bahsederek onları "Feth-i Mübin"e teşvik ediyorlardı.
Onlar, bununla da yetinmeyerek "Feth-i Mübin"in muhakkak olacağını, Kostantiniyye fethinin Sultan Mehmed tarafından gerçeklestirileceğini askere telkin ediyorlardı.

Akşemseddin Hazretleri ile Akbıyık Dede, Islâm askerlerine yüz aklıgı olmak için duaya devam ediyor ve hükümdarın emri geregince otağ yanında yürüyorlardı. Böylece onlar da, dilekleri gerçeklestiren Allah'ın yardımlarını taleb için aynı yola düştüler.

Bizans surları önünde saf tutan Osmanlı ordusunda, piyadeler sağlı sollu ayrılmış, arka ve yanlara süvariler konmuştu. Üç adet büyük hücum fırkası teşkil edilmiş ve 14 bataryalık bir topçu parkı kurulmustu.
Kisa bir zaman içinde muhasara için mevki alan ordu, hazırlıklarını yürütürken Sultan, Bizans İmparatoru'na, Mehmed Paşa'yı, başka bir rivayette de İsfendiyar oğlu İsmail bey'i elçi olarak gönderip, şayet teslim olurlarsa, halkın mal ve canlarının güvenlikte bulunacagını, isteyenlerin bütün eşyasıyla birlikte arzuladıkları yere gidebilmekte serbest olacaklarını, aksi takdirde harp hukukunun gerektirdiği tüm sonuçların uygulanacagını bildirdi.

Bu teklifin reddedilmesi üzerine, kuşatma hareketine hız verildi. Sahî denilen büyük top, günümüzde Topkapı denilen yerde mevzilendirildi.

12 Nisan'da safakla birlikte topçu bataryalari ateşe başlayarak, surlar bombardımana tutuldu. Bu bombardımanların çok ustalıklı yapıldığı, nokta atışları ile surlardaki muhayyel bir üçgen dövülerek zedelenen kenarların üzerine ve ortasına yapılan top darbeleriyle büyük gedikler açıldığı rivayet edilir.
Bu şekildeki bir bombardıman, Türk topçusunun harp tekinligindeki maharetlerini göstermektedir, İşte bu zaferin başlangıcı olmuştur.

- Bizans'ın kuşatma sırasında Avrupa'dan yardım alamaması ve donanmasının zayıf oluşu, Osmanlı ordusunun başında Fatih gibi inancı güçlü birinin olması gibi nedenlerden dolayı kısa bir sürede koskoca Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Kostantin, yani İstanbul fethedilmiştir.

İstanbul, 29 Mayıs 1453’te tamamalanan kuşatma ile bugün Osmanlı Devleti padişahı Fatih Sultan Mehmed tarafından feth edilmiştir. 6 Nisan'dan 29 Mayıs 1453'e kadar süren kuşatma sonucunda Osmanlı ordusu, o zamanki adı Konstantinopolis olan İstanbul'u fethetti ve Bizans imparatorluğu sona erdi. Fetihten sonra İstanbul Osmanlı’nın başkenti olmuştur.

- İstanbul’u niçin fethettiklerini sorduklarında; "önce o benim gönlümü fethettiği için.." dedi.

KONSTANTİNİYYE ELBETTE FETH EDİLECEKTİR,
O’NU FETH EDEN KUMANDAN NE GÜZEL KUMANDAN,
O’NUN ASKERİ NE GÜZEL ASKER

__________________________

Alıntı: İslam ve osmanlı tarihi

Yorumlar

EN ÇOK OKUNAN YAYINLARIM

Biraz bal yüzünden 56 köylüyü şehit eden yunan subayı

Haç ve Hilâl savaşları

Osmanlıya ihanet eden Şerif Hüseyin ve ailesinin sonu

Bir başka Yunan mezalimi Tripoliçe katliamı