Osmanlıya ihanet eden Şerif Hüseyin ve ailesinin sonu

 


Osmanlı'ya ihanet eden ailenin acı sonu.
Osmanlı'ya ihanet eden Şerif Hüseyin'in oğlu Irak kralı 1. Faysal ve İngiliz istihbarat subayı Lawrence aynı karede...

Şerif Hüseyin Osmanlı'ya ihanet etti ama hem kendisinin, çocuklarının ve torunlarının sonu felaketlerle dolu oldu.

Abdülhamid Han, Şerif Hüseyin'i gözü tutmadığı ve İngilizlerle teması olduğu anlaşıldığı için İstanbul'da tutmuştu. İttihatçılar ise işbaşına geldiklerinde büyük bir hata yapıp onu serbest bırakıp, "Emir" ünvanı ile Mekke'ye yolladı.

Mekke'ye dönen Şerif Hüseyin, İngilizlerle anlaşarak isyanın pimini çekti, İngilizler tarafından bildiğimiz gibi büyük Arap Krallığı vaadiyle kandırıldı.
Bu isyanda Londra'dan yollanan ve resimde gördüğümüz Lawrence'ın dağıttığı altınlar da başroldeydi.

Şerif Hüseyin kral yapıldı ama onu da kendisine bağlı bazı kabileler tanıdı, sonunda tahtı 1924'te bugünkü Suudi Arabistan'ın kurucusu Abdülaziz Bin Suud'a bırakmak zorunda kaldı. Sonrası artık onun için sürgündü, Kıbrıs'a kaçtı Rauf Denktaş'ın babası onu Kıbrıs'ta ziyaret ettiğinde, Şerif Hüseyin'in üzüntüden ağladığını anlatır.

Şerif Hüseyin 1931'de Amman'da pişmanlık içinde öldü ama bitmedi çünkü ihanetin laneti ise devam edecekti..
Şerif Hüseyin'in oğullarından resimdeki Faysal, önce bir kaç ay Suriye Kralı oldu ve oradan kovulunca bu defa Irak kralı yapıldı. Fakat hastalanan Faysal, babasından 2 sene sonra 1933' te İsviçre'de basit bir cerrahi bir operasyonda öldü.
Yerine geçen oğlu Gazi ise 6 senelik bir hükümdarlık sonrası 1939' da bir araba kazasında öldü.

Gazi'nin oğlu 2. Faysal ise 1958' deki darbede ailesiyle parça parça edildi. İngilizler'in Şerif Hüseyin ve oğullarına peşkeş çektiği Arap toprakları, onlara da yar olmamıştı. Şerif Hüseyin'in 1921'de Ürdün Kralı ilan edilen oğlu Abdullah, 30 sene sonra Kudüs'te kurşunlandı.

Olabilir, burada herkes yoğurt karıştırmıyor bu defa oğlu Talâl'a geçti ama 1 sene sonra Talâl delirdi ve tahttan indirilerek İstanbul'a ortaköy Şifa Yurdu'na kapatıldı 1972'de orada öldü. Böylece, Şerif Hüseyin ailesinden hiç kimse kalmadı

Yorumlar

EN ÇOK OKUNAN YAYINLARIM

Biraz bal yüzünden 56 köylüyü şehit eden yunan subayı

Haç ve Hilâl savaşları

İstanbulun fetih günü 1453 (Fethi Mübin)

Bir başka Yunan mezalimi Tripoliçe katliamı